Afganistan Amerikan İşgalinin Sonrasında Daha Güvenli Değil

Afganistan Amerikan İşgalinin Sonrasında Daha Güvenli Değil
Kabil’de yaşayan Afganistanlı gazeteci ve politik analist Hamid Noorzad Press TV’deki bir tartışma programına katılarak 12 yıllık Amerikan işgali hakkındaki görüşlerini aktardı.

Afganistan Amerikan İşgalinin Sonrasında Daha Güvenli Değil

 

Kabil'de yaşayan Afganistanlı gazeteci ve politik analist Hamid Noorzad Press TV'deki bir tartışma programına katılarak 12 yıllık Amerikan işgali hakkındaki görüşlerini aktardı.

 

Press TV: Sayın Noorzad, diğer konuğumuz Bay Peterson'un az önce işaret ettiği noktalara bir bakalım, kısaca Amerikan işgalinin hedefleri ve bunun Afganistanlılara sağladığı bazı faydalardan söz ediyordu.

 

Bu konuya değinmek istiyorum, siz Afganistan'da yaşıyorsunuz ve oralısınız, Afgan halkı ne kadar yardım gördü, söyleyebilir misiniz?

 

12 yılı aşan bu işgalin Afgan halkının yaşam kalitesini, arttırdığına inanıyor musunuz?

 

Noorzad: Çok teşekkür ederim. Herşeyden önce hatırlatmak isterim ki Afganistan'a yapılan uluslararası müdahalenin ilan edilen ana hedefi Afgan halkını El Kaide dahil terörist gruplardan, Taliban'dan ve bağlaşıklarından korumaktı. Fakat ne yazık ki Afganistan'daki 12 yıl içersinde bu gerçekleştirilmedi.

 

Savaşın başında Afgan halkının temel umudu kendisini öldüren, arazilerini yakan ve evlerini tahrip eden Taliban ve El Kaide'den korunmaktı, maalesef bu gerçekleşmedi.

 

12 yıl içinde Afgan halkı barış istedi ama ne yazık ki Afganistan'a barış hiç uğramadı. 12 yılda 150.000'den fazla yabancı asker El Kaide ve Taliban'ı dağıtmak için buraya geldi ama bu amaca ulaşılamadı.

 

Biz Afganistan'da yürütülen savaşın teröre karşı olmadığını, zira artık Afganistan'ın El Kaide ve buna bağlı grupların mevcut olduğu biryer olmadığına inanıyoruz. Bu gruplar, El Kaide ve Taliban'ı kastediyorum Batı tarafından Afganistan dışında bu ülkeye askeri müdahale bahanesi olsun diye yaratıldı, fakat bu savaşın kurbanı sadece Afgan halkıdır.

 

Son 30 sene boyunca her gün Afgan halkının katline tanık oluyoruz ve bu durum halen devam ediyor. Şimdi Afgan halkı günlük olarak intihar bombalamalarının ve operasyonların hedefi oluyor.

 

Press TV: Peki sizce Afgan halkı ABD'ye ülkelerinde daimi askeri üsler kurma izni verecek mi, Washington'un Karzai hükümetinden istediği üzere?

 

Noorzad: Eğer vaziyet böyle devam ederse Afgan halkının sabit Amerikan üslerini kabul edeceğini zannetmiyorum.

 

Press TV: Ülkenizin Amerikan işgalinden öncekinden daha güvenli olduğuna inanıyor musunuz? Ve sadece sizin ülkenizde değil, tüm dünyadaki Taliban ve El Kaide'nin rolü bugün, ABD'nin 12 yıl önceki işgali döneminden daha mı az?

 

Noorzad: Hayır, hiç değil. Hiç de değil! Afganistan'daki ekonominin, en sade hayatların bile düzeltilmesinin önündeki en önemli engelin güvenlik yokluğu olduğuna inanıyorum.

 

Yine Afganistan'ın komşularıyla ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmesinin en önemli engeli de güvenliksizlik.

 

Eğer demokrasimizi değerlendirecek olursak, ülkedeki seçimlerde de ana sorun emniyetle ilgili. Afgan halkına seçim kartları vermek için merkezlerimiz var fakat bazı bölgelerde insanlar güvenlik endişeleri nedeniyle bu merkezlere gidemiyorlar.

 

Afgan anayasası her Afganlının oy verme hakkının olduğunu söylüyor ama maalesef bunu yapmaya hakları yok. Mesela Helmand eyaletinde, Kandahar eyaletinde ve hatta bir zamanlar Afganistan'daki en emniyetli yer olan Bedahşan'da da güvenlik sorunları yaygın durumda.

 

Dolayısıyla Afgan halkı uluslararası güçlere bu zamana kadar ne yaptıklarını soruyor.

 

Buraya güya Afgan halkının emniyeti için gelmemişler miydi? Buraya Afganistan'daki demokrasiyi güçlendirmek için mi gelmiştiler? Öyleyse Afgan halkı buna niçin sahip değil? Bunlar önemli sorular ve cevapları verilmeli.

 

medyasafak.com