ABD İran’ın eline geçer korkusuyla Bağdat’tan IŞİD bilgilerini sakladı

ABD İran’ın eline geçer korkusuyla Bağdat’tan IŞİD bilgilerini sakladı
Amerikalı yetkililer, Washington’un bu hassas bilgilerin İranlıların eline geçmesinden endişe ettiklerini ve ABD’nin terörizmle savaşta İran İslam Cumhuriyeti ile işbirliği etmeye niyetli olmadığını kaydettiler.

 

 

Amerikan medyasında çıkan bir habere göre Bağdat'taki gizli bir Amerikan istihbarat ofisi Irak'taki IŞİD dahil terör örgütleriyle ilgili hassas istihbaratı Iraklı yetkililerle paylaşmayı reddetti.

 

ABD'de yayın yapan Market Watch isimli derginin Pazar günkü yazısına göre Obama yönetimi geçen sene Irak'ta gizli istihbarat operasyonları yapılmasına onay verdi.

 

Hadiseden haberdar olan sabık ve hâlihazırdaki Amerikalı yetkililerin söylediğine göre, bu çerçevede gizli istihbarat ofisine, ülkenin uzak bölgelerinde bulunan örgütlerin konumu hakkında veri paylaşımı yaparak terörizmle savaşında Irak ordusuna destek sağlama görevi verildi.

 

Yetkililer IŞİD militanlarının liderlerinin sızdırılan görüşme kayıtlarının ve insansız uçak bilgilerinin Irak hükümetine verilmekten sakınılan kritik datalar arasında yer aldığını ve Iraklılara sadece bazı sınırlı fotoğrafların teslim edildiğini belirttiler.

 

Amerikalı yetkililer, Washington'un bu hassas bilgilerin İranlıların eline geçmesinden endişe ettiklerini ve ABD'nin terörizmle savaşta İran İslam Cumhuriyeti ile işbirliği etmeye niyetli olmadığını kaydettiler.

 

IŞİD tekfirci grubunun lideri Ebu Bekir Bağdadi de Amerikan güçlerinin ülkeden çekilmesinden önce ABD yönetimindeki bir hapishaneden salıverilmişti. IŞİD'e ABD'nin bölgedeki müşteri devletleri statüsündeki Suudi Arabistan ve Katar tarafından askeri ve finansal destek verildiğine dair ciddi veriler mevcut.

 

medyasafak.com