"ABD Destekçileri Mısır’ı İstikrarsızlaştırmaya Çalışıyor"

"ABD Destekçileri Mısır’ı İstikrarsızlaştırmaya Çalışıyor"
Mursi muhaliflerini ABD adına hükümeti markaja almakla itham eden farklı bir analiz...

Press TV


Kahire'de bulunan bir İslami düşünür, Cumhurbaşkanı Mursi'nin kararnamesine karşı olan muhaliflerin demokrasiye ve ülkede istikrara karşı olduklarını ve Cumhurbaşkanı Mursi ve yönetimdeki Müslüman Kardeşler'e karşı Amerikan ajandasını savunduklarını söylüyor.


Mısır muhalefeti, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin anayasa taslağı için Aralık ortasında yapmak istediği referandumu reddetti ve Salı günü daha büyük protesto gösterileri yapma çağrısında bulundu. Son gelişmeler, Mursi'nin 22 Kasım tarihinde, taslak metni hazırlayan Kurucu Meclis'in hiçbir yasal kuruluş tarafından dağıtılamayacağını ilan eden tartışmalı bir kararname yayınlamasının arkasından başlayan kitlesel protestolar eşliğinde yaşandı. Kararname, Cumhurbaşkanı'nın “devrimi korumak için her türlü karar ve önlemi” almasına izin veriyordu. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan “nihai ve temyiz edilemez” karar ve kanunları da içeriyordu.

Press TV, konuya daha fazla ışık tutmak için Kahire'de bulunan İslami düşünür Şakir Rızk ile bir röportaj yaptı. Rızk'a iki konuk daha eşlik etti: Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan siyasal analist Cemal Vakim ve Mısır'ın başkenti Kahire'den siyasal analist Said Sadık. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

Press TV: Sizce Cumhurbaşkanı Mursi, genel anlamıyla neden bu kararnameden vazgeçti? Mursi ilk kararnameden neden vazgeçti?

Rızk: İkisinin arasında büyük fark var. 22 Kasım tarihli kararname, 25 Ocak 2011'den 13 Haziran 2012'ye kadar devrimcileri öldüren ve yaralayan kişilere dair açık kanıtlar elde ettikten sonra yeniden soruşturmalar açılabilmesi için, kararnamenin ilk maddesinin değiştirilmesiyle iptal edildi.

Bu gerçekten de eski rejimin kalıntılarını ve Tahrir Meydanı'nda, Muhammed Mahmud caddesinde ve farklı meydanlarda devrimcileri öldüren kişileri yargılanmaktan kurtarıyordu.

Şimdi, kanıtlarla birlikte bu kişiler için soruşturma ve dava açılabilmesini sağlayan bu yeni madde, siyasi partilerin, Tahrir'deki devrimcilerin ve bütün ülkenin ihtiyaçlarını ya da arzularını tamamen karşılıyor.



İkinci nokta olarak, anayasa maddelerinin 15 Aralık'ta referanduma sunulacak olması, dün farklı siyasi partiler arasında 12 saat süren tartışmalar sonucunda kararlaştırıldı ve halkın sandığa giderek dünyaya, anayasayı kabul edip etmediklerini duyuracak şekilde referanduma gidilmesi yönünde bir tür anlaşmaya varıldı…

Press TV: Beyrut'taki konuğumuz [Cemal Vakim] Cumhurbaşkanı Mursi'nin yaptığı şeyin tam olarak Amerikan gündemiyle doğru orantılı olduğunu, bunun Washington tarafından istenen bir şey olduğunu ve Mısır sokaklarında karşılaştığı türden bir direnişi beklemediğini söyledi. Bu konudaki fikriniz nedir?

Rızk: Evet, meslektaşlarıma saygılarımı ifade ederken şunu belirtmek isterim ki, içerideki siyasi ortam itibariyle anayasa maddeleri ve anayasayla ilgili yeterli bir çoğunluğa hiçbir zaman ulaşamayız, fakat muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı olan siyasi güçler onun önüne, ülkeyi geliştirip özgürlük ve demokrasi yönünde ilerletmesinin önüne engeller koyacaktır; özgürlük ve demokrasi ise seçim sandığında, Parlamento'da ve Başkanlık seçimindedir, bu bir.

İkinci olarak, Cumhurbaşkanı Mursi, iki meslektaşımın söylediğinin aksine Amerikan ajandasına göre çalışmıyor.

Tersine, Cumhurbaşkanı Mursi, muhalefet partilerini Amerikan ajandası doğrultusunda çalışmakla suçluyor, zira El Baradey ABD'ye gitti, oraya Batı'nın desteğini almak üzere gitti; Almanya'ya gitti ve orada Der Spiegeland'e verdiği röportajda Müslüman Kardeşler'in ve ülkede Müslüman Kardeşler'in ve kendi deyimleriyle İhvan'laşmanın ve bu partinin kurum ve kuruluşlarıyla siyasi ajandasının yerleşiklik kazandığını söyledi ki, bunun Amerikan ajandasına karşı olduğunu hepimiz biliyoruz.

Büyük resimde dış politikadan ve İran müdahalesinden bahseden meslektaşıma sormak isterim: Gazze'deki anlaşma hakkında ne diyeceksiniz? Cumhurbaşkanı Mursi tarafından gerçekleştirilen ve dünyadaki tüm siyasi partiler, İran, Türkiye, ABD, Arap dünyası ve bizzat Filistin coğrafyası tarafından alkışlanan ve olumlu ifadelerle anılan girişimler hakkında ne diyeceksiniz?

Cumhurbaşkanı Mursi meseleyi ele almada çok başarılıydı. Arkadaşım köktencilerden bahsetti, bu köktenciler halk tarafından seçildiler ve şimdi siyaset sahnesindeler, söyleyecek bir sözleri var ve dinlemeniz gerekiyor.

Şu halde neden muhalefet partisinin tek bildiği kelime demokrasi? O zaman oradaki meslektaşlarımın bana demokrasinin tanımını yapması gerekir.

Press TV: Sayın Rızk, ülkenin şu anda büyük bir bölünme yaşadığını düşünüyor musunuz? Ve eğer öyleyse bu, konuğumuzun söylediği gibi Cumhurbaşkanı Mursi'den mi kaynaklanıyor?

Rızk: Meslektaşımın söylediği son noktaya katılmam mümkün değil, fakat meslektaşımın CIA belgeleri ve CIA müdahalesiyle ilgili söylediklerine dair birkaç şey ifade etmek isterim. Anladığım kadarıyla Müslüman Kardeşler'in iktidara gelmesine yardım ettiklerini söylüyor; bu kesinlikle doğru değildir. Belirtmek isterim ki Müslüman Kardeşler hareketi geçen yüzyıldan beri varlık gösteriyor ve hem Mısır'daki kraliyet dönemlerinde, hem de devrimden sonra Başkan Nasır ve Enver Sedat zamanında her türlü zulme karşı mücadele etti ve varlık gösteren tek hareketti.
 

Şimdi ortaya çıkan ve ülkede demokrasi yönünde ilerlemenin önüne engeller koymaya çalışan liberallere seçim sandığına gelmeleri çağrısı yapıyorum. Demokrasi budur, ulusun, halkın, yurttaşların kendileri kimin yönetmelerini, kimin idareyi ele alıp ülkeye liderlik etmesini istediklerini söyleyebildiği gerçek demokrasi budur.


Azınlık… evet bu ifadeyi kullanacağım, azınlık basınç uygulayarak çoğunluğun fikrini baskı altına almak ve kendi fikirlerini halka dayatmak istiyor.

Tahrir meydanında dün Cumhurbaşkanı Mursi'ye ve kararnamelere karşı gösteriler gerçekleştirildi, fakat ülkenin farklı yerlerine, hatta Kahire'nin farklı yerlerine giderseniz Cumhurbaşkanı'nı destekleyen gösterilerin de yapıldığını, insanların anayasa, ülkede istikrar ve ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasi ortamının istikrarlı hale gelmesi taraftarı olduğunu görürsünüz. Bunu yapmaya çalışıyoruz, bunun tek yolu referandumdur, ve anayasa maddelerinin yüzde 95'inin referanduma götürülmesi yönünde çoğunluk fikri ve anlaşma oluşmuştur.

10 ila 12 maddenin biraz iyileştirilmesi gerekiyor, Cumhurbaşkanı bunun için bir olanak sundu. Gelin ve bizimle birlikte tartışın, gelip bir söz söyleyin, kendi iyileştirme önerilerinizi yazın; seçilmiş olan Parlamento başka bir anayasal deklarasyonla bunu değiştirebilir.

Press TV: Sayın Rızk, çok az zamanımız kaldı, önceki konuğumuzun söyledikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Rızk: Meslektaşımın söylediklerine kesinlikle katılmıyorum. Mısırlılar ve Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Mursi, muhaliflerin şu günlerde söylediğinin aksine, kesinlikle Amerikan ajandasına göre hareket etmiyor.

Amerikan ajandasına göre hareket edenler, ülkeyi yok eden, referanduma karşı çıkan, sandığa gitme ve ülkeyi istikrarlı hale getirme yönündeki anlaşmaya karşı çıkan liberallerdir.

Ülkenin şu anda “kurtarıcısı” olarak görülen bu insanlara bakın, bunlar seçimin mağluplarıdır…

medyaşafak.com