“Blackwater” üyeleri Ukrayna’nın Donetsk şehrinde

“Blackwater” üyeleri Ukrayna’nın Donetsk şehrinde
Videolar, kötü şöhretli ABD güvenlik firması Blackwater üyelerinin, Ukrayna’nın Donetsk şehrinin sokaklarında dolandığını gösteriyor.

 

Press TV

 

Videolar, kötü şöhretli ABD güvenlik firması Blackwater üyelerinin, Ukrayna'nın Donetsk şehrinin sokaklarında dolandığını gösteriyor.

 

Geçen hafta YouTube sitesine yüklenen videolar, Rusça konuşulan şehrin sokaklarında, ABD tarzı askeri kıyafetler giymiş adamların, silahlarla ve kurşun geçirmez gömleklerle gezdiğini gösteriyor.

 

Videolar ayrıca bu kişilerin şehir sakinlerinden tepki gördüğünü, sakinlerin onlara bağırdığını ve onları “Blackwater” diye adlandırdığını da gösteriyor.

 

5 Mart günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, ismi açıklanmayan bir Rus diplomat, Rus Interfax ajansına özel güvenlik şirketlerinin 300 çalışanının Ukrayna'ya geldiğini söyledi.

 

Diplomat, “Bunlar, askeri operasyon konusunda usta olan paralı askerler. İçlerinden çoğu Irak'ta, Afganistan'da ve başka ülkelerde, özel firmalarla yapılan anlaşmalarla faaliyet yürüttü” şeklinde konuştu.

 

Kaynak, “askerlerin” milliyetlerini açıklamadı, ancak çoğunun Amerika Birleşik Devletleri'nden olduğunu söyledi.

 

Donetsk bu hafta kaosa sahne olmuş, Rusya yanlısı sakinler, bölgesel yönetim merkezlerinin kontrolünü ele geçirmişti.

 

Blackwater 1997 yılında Kuzey Carolina'nın Moyock şehrinde, eski deniz komandosu  Erik Prince tarafından, dünya çapında krizin vurduğu bölgelerde casusluk eylemleri ve askeri operasyonlar yürütme amacıyla kurulmuştu.

 

16 Eylül 2007 tarihinde Irak'ın başkenti Bağdat'ta, şirkete bağlı çalışan ve bir ABD diplomatik konvoyunu koruyan beş koruma, sivillerin üzerine ateş açarak 17 sivili öldürdüğünde, şirket kötü bir şöhret kazanmıştı.

 

Şirket ayrıca Irak ve Sudan'da, yabancı vatandaşlara ruhsatsız eğitim verdiği ve ateşli silah ihlallerinde bulunduğu gerekçesiyle, Yurtdışı Yolsuzuk Faaliyetleri Yasası kapsamında suçlamalara maruz kalmıştı.

 

 

medyasafak.com